Hey! Are you looking for this year's 24HBC? Then, go to 24hbc.se

2009-11-01

Artilect: Nyhetsportal och Diskussionsforum

I vår presentation innan 24HBC började sa vi att vi skulle bygga "en kombination av en nyhetsportal och ett diskussionforum, som vi hoppas i förlängningen ska bli en centralpunkt i det svenska medialandskapet". Det är en stor ambition, men vi tror vi att vi kommer att nå dit!

Det bästa sättet att se vad det hela handlar om är såklart att gå till vår site, artilect.se. Det går snabbt och enkelt att skapa ett konto, och sedan kan du börja diskutera nyhetshändelser på Sveriges hetaste nyhetstjänst.

Bakgrund

Den grundläggande idén för projektet är att nyheter ska skapa debatt och att debatten ska styra nyhetsurvalet. Vi vill dels förmedla nyheter till allmänheten, dels erbjuda en plattform för seriösa diskussioner. Om ett år vill vi vara Sverige största mötesplats för seriösa diskussioner på internet, och dessutom de smartaste människornas första anhalt för att se vad som hänt i världen.

Hög kvalitet på diskussionen

I nästan alla diskussioner på nätet sorteras inläggen kronologiskt, och oftast kan man inte se vilka inlägg som är svar på andra inlägg. Bland kommentarer till nyhetsartiklar är detta ett särskilt stort problem. De flesta artikelkommentarer håller relativt låg kvalitet. Samtidigt skrivs det ofta fler kommentarer till en viss nyhetsartikel än vad någon orkar bläddra igenom.

Artilect lägger kronologin åt sidan och fokuserar istället på kommentarernas kvalitet, och på deras relationer till varandra. Vi har byggt ett karmasystem som gör att användarna snabbt och enkelt kan sätta poäng på varandras inlägg, och de inlägg som får högst poäng flyttas upp på sidan tillsammans med alla inlägg som är svar på dessa inlägg.

Vi uppmuntrar alla användare att använda sina riktiga namn istället för de mer eller mindre kryptiska användarnamn som ofta används på nätet. Facebook är det främsta exemplet på att detta är en mycket bra idé, och för oss är det viktigt eftersom vi vill locka till seriösa samtal. Ett community är roligare om man vet vilka de andra medlemmarna är, och man skriver bättre när man skriver under med sitt riktiga namn.

Vår bakomliggande teknik

Artilect har en plattform för många olika sätt att spindla nätet. Och en plattform för urval, korsbefruktning och förädling av information. Det som finns på portalen nu är bara en blygsam början. Vi spindlar redan bland annat Riksdagens hemsida, och vi var en hårsmån från att hinna integrera riksdagsbevakning i portalen. Denna uppdatering kommer mycket snart, och vi kommer att göra mycket mer med våra webspindlar och vår matchingsmotor.

Affärsmodell

Forumportalen är en av många komponenter i Artilects plattform. Några av de andra komponenterna kostar pengar att använda, och finansierar på så sätt portalen. Vi erbjuder omvärldsbevakningstjänster av flera olika slag, både till privatpersoner och till företag. Vi hjälper också andra att integrera nyheter i sina tjänster. Just nu levererar vi t.ex. 3000 nyhetsflöden till makthavare.se, så att man i deras wiki kan se de senaste nyheterna om varje makthavare.

Våra betaltjänster finns tillgängliga redan nu, men bara för en liten grupp alfa-testare. Om du brinner för nyheter och är intresserad av att vara med och ge oss feedback när vi bygger nästa stor grej inom mediabevakning, hör av dig till oss så sätter vi upp dig på väntelistan för alfakonton! (Om du är riktigt cool får du ett konto direkt...)

Gå nu in på artilect.se och spana in vårt projekt in action! Och rösta på oss i 24HBC-omröstningen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar