Hey! Are you looking for this year's 24HBC? Then, go to 24hbc.se

2009-09-09

SvD erbjuder API till sin nya sökmotor

Till höstens uppföljning av 24hbc har Svenska Dagbladet äran att vara sponsor och presentera ett API som vi tror kan vara användbart för alla team. Vi har med stort intresse följt vad som hände vid förra eventet och tror att omgång 2 kommer bli minst lika bra.

Strax före denna sköna sommar lanserade SvD.se en helt ny sökmotor baserad på Solr och den öppna källkoden i Lucene. Utseendemässigt är den nya sökmotorn väldigt lik den gamla Sesam-installationen som utvecklats under ett antal år, men med Solr gick vi ytterligare flera steg längre och erbjuder nu våra läsare en helt grym sökmotor med många sköna finesser.

Till höstens 24hbc har vi tagit fram ett API för alla deltagare att snabbt och enkelt söka upp artiklar med denna sökmotor och på det sättet få tillgång till hela 450 000 artiklar. Resultatet presenteras som RSS eller JSON.

Ett exempel är en sökning på "24 hour business camp"
http://www.svd.se/search.do?q=24+hour+business+camp&sort=date
som ger 12 träffar. Genom att addera &output=rss eller &output=json till urlen får man sökresultatet i användbart format
http://www.svd.se/search.do?q=24+hour+business+camp&sort=date&output=json

Kombinera våra sökningar på avdelningar/sektioner, artikeltyper (tex artikel, blogginlägg, bildspecialer), skribenter, eller datum och bygg upp din egen url. Vi presenterar grundläggande metadata om sökresultatet tillsammans med ett utdrag ur artikeln där sökordet förekommer.

Använd gärna detta till era projekt på 24hbc. Innan ni driftsätter något i större skala vill vi helst att ni tar kontakt med oss. Vi svarar så klart på frågor eller tar emot önskemål på förbättringar!

Kontakt:

Johan Möller
Utvecklingschef Digitala Medier
SVENSKA DAGBLADET
mailto:johan.moller@svd.se
Mobil: 070-634 50 78

1 kommentar:

  1. Stencoolt. Och ett bra första steg. Men det går inte att få ut fulltext, metadata eller annat material som är kopplat till en viss artikel? Har ni sparat det till nästa version?

    SvaraRadera